fbpx

Case

Verrassende uitspraken over de transitievergoeding. Hoe zit het nu precies met de compensatie van het UWV?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

15-09-2022 - Sinds 1 juli 2015 dien je een werknemer (in de meeste gevallen) een transitievergoeding mee te geven bij ontslag. Zo ook wanneer je een werknemer ontslaat, omdat deze al meer dan twee jaar arbeidsongeschikt is. Voor deze transitievergoeding kun je compensatie aanvragen bij het UWV. Onlangs heeft de rechter een paar interessante uitspraken gedaan over de transitievergoeding en compensatie. Wij leggen jou uit wat voor jou belangrijk is en waar je op moet letten om onnodige kosten te voorkomen.

De situatie:

In het ene geval had het UWV onterecht geen compensatie toegekend aan een werknemer. Dit roept bij ons de vraag op of dit niet bij meer werkgevers het geval is geweest. In de tweede uitspraak had een werkgever het verkeerde loon gehanteerd bij uitbetaling van de transitievergoeding. Dit zorgde voor onvoorziene kosten die voorkomen hadden kunnen worden als de werkgever sneller had gehandeld.

Het is belangrijk om goed bij te houden sinds wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is. Wanneer je dit niet doet kan dit zorgen voor een hoop onvoorziene en onnodige kosten. Waarom? Dat leggen we uit aan de hand van de twee uitspraken.

Case 1

De eerste zaak ging over een werkgever die een aanvraag tot compensatie had gedaan bij het UWV voor een werknemer die vóór 1 juli 2015 al meer dan twee jaar arbeidsongeschikt was. Het UWV weigerde dit echter, omdat er voor de invoering van de transitievergoeding al twee jaar arbeidsongeschiktheid was verstreken. De werkgever stelde dat dit niet van belang is, maar dat gekeken moet worden naar het moment van ontslag. Dat vond plaats ná 1 juli 2015. De rechter bepaalde dat het recht op compensatie afhangt van de datum waarop het dienstverband is beëindigd, niet de datum waarop de twee jaar arbeidsongeschiktheid is verstreken.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Had jij een werknemer in dienst die voor 1 juli 2015 al twee jaar arbeidsongeschikt was, maar pas ontslagen is na 1 juli 2015? En heb je deze werknemer daarom toch een transitievergoeding moeten betalen? Dan maak je toch aanspraak op compensatie voor de betaalde transitievergoeding.

Of heb jij werknemers met een slapend dienstverband? Dit betekent dat je nog steeds werknemers in dienst hebt die al meer dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn. Voorheen dacht je waarschijnlijk dat het ontslaan van deze werknemer ervoor zorgt dat je een transitievergoeding moet betalen, terwijl je geen aanspraak hebt op compensatie. Door de uitspraak van de rechter weten we nu dat je ook in deze situatie aanspraak hebt op compensatie.

Case 2

De tweede zaak ging ook over een werknemer die al twee jaar arbeidsongeschikt was. De werknemer werd echter niet meteen na deze twee jaar ontslagen. Na een tijdje werd de werknemer alsnog ontslagen. De werkgever baseerde de transitievergoeding op het loon van de werknemer op het moment dat hij twee jaar arbeidsongeschikt was. De werknemer vond echter dat hij recht had op een transitievergoeding gebaseerd op zijn loon op het moment dat het dienstverband eindigde. Dit was namelijk hoger, door een loonsverhoging via de cao. De rechter bepaalde dat de werknemer gelijk had en stelde dat bij een transitievergoeding van een arbeidsongeschikte werknemer uit moet worden gegaan van het loon van de werknemer bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wanneer je een arbeidsovereenkomst van een werknemer die al meer dan twee jaar arbeidsongeschikt is opzegt kun je compensatie bij het UWV aanvragen. Deze compensatie wordt voornamelijk gebaseerd op de vergoeding waar een werknemer recht op heeft na twee jaar en één dag arbeidsongeschiktheid. Let dus op! Want het kan dus zijn dat je een flink deel van de transitievergoeding zelf moet betalen, zoals in bovenstaande case.

Voorbeeldje: je hebt een werknemer in dienst die al meer dan twee jaar arbeidsongeschikt is. De compensatie van het UWV wordt gebaseerd op het loon dat de werknemer verdiende na twee jaar arbeidsongeschiktheid. Na vijf jaar arbeidsongeschiktheid besluit je de werknemer toch te ontslaan, maar inmiddels is het loon in drie jaar tijd al een aantal keer verhoogd. Het verschil komt dan voor jouw rekening!

Recht Direct helpt echt

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×