
Nieuws
Verrekening van teveel opgenomen vakantiedagen, mag dat?
19-07-2019
Nieuws
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
19-07-2019
Een werknemer komt na zijn zomervakantie weer terug op kantoor. In de eerste week na zijn vakantie vertelt hij aan zijn werkgever dat hij een nieuwe baan heeft gevonden en zegt de arbeidsovereenkomst op. Veel werknemers hebben wanneer ze uit dienst treden vrije dagen over. Op basis van de wet moeten deze vakantiedagen in geld worden uitbetaald. Maar wat als een werknemer naar rato te veel vakantiedagen heeft opgenomen? Mag je dit bij de werknemer in rekening brengen?
Een werknemer komt na zijn zomervakantie weer terug op kantoor. In de eerste week na zijn vakantie vertelt hij aan zijn werkgever dat hij een nieuwe baan heeft gevonden en zegt de arbeidsovereenkomst op. Veel werknemers hebben wanneer ze uit dienst treden vrije dagen over. Op basis van de wet moeten deze vakantiedagen in geld worden uitbetaald. Maar wat als een werknemer naar rato te veel vakantiedagen heeft opgenomen? Mag je dit bij de werknemer in rekening brengen?
Een werknemer heeft aan het begin van het kalenderjaar niet direct de beschikking over het volledige aantal vakantiedagen over het gehele kalenderjaar. Per gewerkt uur bouwt de werknemer een recht op vakantie op, pro rato dus. Pas als de werknemer een heel kalenderjaar gewerkt heeft, is het volledige recht op vakantie opgebouwd over het achterliggende jaar. Wanneer de werknemer nog maar kort in dienst is en de werknemer gaat toch op vakantie, dan wordt als het ware een voorschot genomen op de vakantiedagen die nog opgebouwd moeten worden. Dit kan ertoe leiden dat er te veel vakantiedagen zijn opgenomen, op het moment dat de werknemer vóór het einde van het kalenderjaar of vóór de einddatum van zijn contract uit dienst treedt.
Eerdere rechtspraak geeft geen uitsluitsel over de vraag of je een tekort aan vakantiedagen bij de werknemer in rekening mag brengen, als hierover geen concrete afspraken zijn gemaakt. In de meeste gevallen wordt geoordeeld dat een werknemer die bij het einde van het dienstverband een negatief verlofsaldo heeft, de tegenwaarde (loon) daarvan niet aan de werkgever hoeft te vergoeden, omdat daarvoor geen wettelijke grondslag bestaat. Er wordt echter ook geoordeeld dat het te veel ontvangen loon op basis van onverschuldigde betaling teruggevorderd kan worden, tenzij dit onredelijk voor de werknemer zou zijn. Dit is enigszins opmerkelijk, omdat er ook rechters zijn die verrekening in strijd met de wet achten.
In de praktijk komt een tekort aan vakantiedagen dus meestal voor rekening van de werkgever, wanneer er geen (duidelijke) afspraken zijn gemaakt.
Om discussie te voorkomen adviseert Recht Direct om in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement hier op vooruit te lopen.. Leg vast dat het loon over de te veel genoten vakantiedagen vergoed moet worden en dat werkgever dit loon mag verrekenen met het nog verschuldigde loon en/of de eindafrekening. Je hebt dan op basis van de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement een vordering op de werknemer. Daarnaast blijft het voor een werkgever raadzaam om in de gaten te houden dat de werknemer niet (veel) meer vakantiedagen opneemt dan hij op dat moment heeft opgebouwd.
Heb je een vraag over vakantiedagen van een werknemer? Neem dan contact op met een van onze juristen via 0493-326688.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Rechtshulp take-away service
Voordelig uurtarief
Het contact met Recht Direct verloopt prima, zowel telefonisch als schriftelijk. Zaken worden direct opgepakt, waardoor de reactietijd kort is. Bij complexere vragen wordt navraag gedaan en ook medegedeeld dat dit iets langer kan duren.
- Zaam-Wonen
we hebben een beperkt aantal zaken aan de hand gehad. die zijn steeds zeer accuraat opgepakt en afgehandeld. de samenwerking is steeds heel prettig verlopen.
- JP Fiscaal Advies / Jos Peeters
ivm te weinig zaken doen stoppen we. Wel is altijd de informatie keurig en op tijd. Maar te weinig om weer een jaar verder te gaan.
- Terry
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser