fbpx

Nieuws

Vragen of jouw werknemers gevaccineerd zijn, doe het niet (!)

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

06-07-2021 - Ook in Nederland zijn inmiddels veel mensen gevaccineerd. Het is begrijpelijk dat je als werkgever wilt weten welke werknemers gevaccineerd zijn, zodat je daar je bedrijfsvoering op kunt aanpassen. Maar mag dat wel, vragen wie er gevaccineerd is of vragen om een vaccinatiebewijs?

De vraag:

Mag je als werkgever vragen en registreren of jouw werknemers gevaccineerd zijn?

Het antwoord:

Nee, je mag deze gegevens niet registreren en je mag er zelfs niet naar vragen. Dit is het standpunt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (toezichthouder AVG) heeft ingenomen. Of een werknemer wel of niet is gevaccineerd zegt iets over de gezondheid van die persoon. Gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Op basis van de AVG mag je die gegevens als werkgever niet verwerken, tenzij sprake is van een uitzondering.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Als werkgever kan je dus niet veel in deze situatie. Een bedrijfsarts mag wel aan werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn, maar de bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim. Dit betekent dat de bedrijfsarts de informatie die hij heeft gekregen dus niet aan jou als werkgever mag doorgeven. Wel mag de bedrijfsarts een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers met jou delen.

Recht Direct helpt écht!

Heb je vragen over dit onderwerp? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

prettige en juiste communicatie waarin je gehoord wordt

Het contact met mijn tussenpersoon, Loes Ewals, heeft helemaal naar wens en vraag gelopen. Juiste en professionele input waar nodig ontvangen. Verder geen woorden nodig om mijn complimenten uit te spreken.

- Paul van der Putten

8

- Partnertec B.V.

leuke opgewekte dames

ivm te weinig zaken doen stoppen we. Wel is altijd de informatie keurig en op tijd. Maar te weinig om weer een jaar verder te gaan.

- Terry

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×