fbpx

Nieuws

Vragen of jouw werknemers gevaccineerd zijn, doe het niet (!)

06-07-2021 - Ook in Nederland zijn inmiddels veel mensen gevaccineerd. Het is begrijpelijk dat je als werkgever wilt weten welke werknemers gevaccineerd zijn, zodat je daar je bedrijfsvoering op kunt aanpassen. Maar mag dat wel, vragen wie er gevaccineerd is of vragen om een vaccinatiebewijs?

De vraag:

Mag je als werkgever vragen en registreren of jouw werknemers gevaccineerd zijn?

Het antwoord:

Nee, je mag deze gegevens niet registreren en je mag er zelfs niet naar vragen. Dit is het standpunt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (toezichthouder AVG) heeft ingenomen. Of een werknemer wel of niet is gevaccineerd zegt iets over de gezondheid van die persoon. Gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Op basis van de AVG mag je die gegevens als werkgever niet verwerken, tenzij sprake is van een uitzondering.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Als werkgever kan je dus niet veel in deze situatie. Een bedrijfsarts mag wel aan werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn, maar de bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim. Dit betekent dat de bedrijfsarts de informatie die hij heeft gekregen dus niet aan jou als werkgever mag doorgeven. Wel mag de bedrijfsarts een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers met jou delen.

Recht Direct helpt écht!

Heb je vragen over dit onderwerp? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

9

Enthousiaste en betrokken medewerkers die snel (kritisch) reageren op juridische vragen en kwesties. Erg laagdrempelig. Je voelt je niet bezwaard om een juridische kwestie voor te leggen (wat je toch niet zo snel bij een advocatenkantoor zou doen...). Ook een…

- Au Care

Snelle reactie bij vraagstelling

Krijg snel een antwoord op gestelde vraag.

- Eric

Zeer kundig!

Omdat wij ons bedrijf om gingen zetten van een VOF naar een BV kwamen er wat andere regeltjes, algemene voorwaarden, samenwerkingsverbanden etc om de hoek kijken. De dames van Recht Direct hebben dit allemaal keurig voor ons op een rijtje…

- Ronald

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×