fbpx

Nieuws

Wat is belangrijk bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

05-01-2022 - De situatie: Je wilt het dienstverband met een werknemer beëindigen en hebt samen met de werknemer de mogelijkheid besproken om in overleg uit elkaar te gaan. Dit kun je doen door een vaststellingsovereenkomst te sluiten.

De vraag:

Wat zijn de aandachtspunten bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst?

Nou dit dus: 

Instemming werknemer
Voor het sluiten van een vaststellingsovereenkomst heb je instemming van de werknemer nodig. Probeer je daarom in de positie van een werknemer te verplaatsen. Een werknemer gaat niet snel akkoord met een vaststellingsovereenkomst die nadelig is voor de werknemer.

Opzegtermijn
In de vaststellingsovereenkomst neem je op wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt met – eventueel – inachtneming van de opzegtermijn. Je bent niet verplicht een opzegtermijn te hanteren. Dit is vaak wel in het belang van de werknemer. Het UWV houdt namelijk bij de toekenning van een WW-uitkering rekening met de opzegtermijn. Voor een werknemer die 15 jaar of langer in dienst is, is de opzegtermijn volgens de wet vier maanden. Neem je geen opzegtermijn op in de vaststellingsovereenkomst, dan krijgt de werknemer in dit voorbeeld pas na vier maanden een WW-uitkering.

Beëindigingsvergoeding
Een werknemer heeft geen recht op een transitievergoeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Vaak is dit wel een van de voorwaarden die de werknemer stelt. In de vaststellingsovereenkomst noem je dit een beëindigingsvergoeding. Neem in de vaststellingsovereenkomst in ieder geval op dat in deze vergoeding de transitievergoeding is inbegrepen.

Bedenktermijn
Neem in de vaststellingsovereenkomst op dat de werknemer het recht heeft de vaststellingsovereenkomst zonder reden, binnen 14 dagen na datum waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, te ontbinden. Wanneer dit niet is opgenomen in de overeenkomst, dan is deze termijn voor ontbinding 21 dagen.

Tussentijds opzegbeding
Sluit je een vaststellingsovereenkomst met een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Ga dan na of in de arbeidsovereenkomst een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Als dat niet het geval is, dan is de kans groot dat deze werknemer niet instemt. De werknemer kan namelijk pas aanspraak maken op een WW-uitkering na de oorspronkelijke einddatum van de arbeidsovereenkomst.

 

Wat is nog meer belangrijk?

In de vaststellingsovereenkomst maak je, naast bovenstaande, onder andere afspraken over: ontslagreden op initiatief van de werkgever, vakantiedagen, vrijstellen van werkzaamheden of doorwerken, blijft een concurrentie- of relatiebeding wel of niet in stand, vergoeding van juridische kosten en finale kwijting. Wil je geen belangrijke bepalingen missen, maak dan gebruik van onze modellen. Deze vind je hier.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van de juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×