fbpx

Nieuws

Werken met stagiaires of BBL leerlingen?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

26-02-2019

Wanneer je met stagiaires en BBL-leerlingen  werkt, moet je er op letten dat er géén sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar van een stageovereenkomst of een leerarbeidovereenkomst.

Werken met stagiaires of BBL leerlingen?

Wanneer je met stagiaires en BBL-leerlingen  werkt, moet je er op letten dat er géén sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar van een stageovereenkomst of een leerarbeidovereenkomst. Wanneer achteraf blijkt dat er wél sprake was van een arbeidsovereenkomst, dan is het ‘normale’ arbeidsrecht van toepassing. In dat geval ben je de stagiair/BBL-leerling het minimumloon verschuldigd en is de ketenregeling van toepassing. Dit geldt voor de hele periode dat deze voor jouw onderneming werkzaam was. Hieronder geven we je enkele tips & tricks, zodat je bij het aannemen van een stagiaire of BBL-leerling achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Stagiaire

Bij een stageovereenkomst is het van belang dat het leerelement overheerst en de stagiair alleen een onkostenvergoeding ontvangt voor de werkzaamheden die hij verricht. Het is belangrijk dat hier in de praktijk sprake van is én dat dit goed in een overeenkomst wordt vastgelegd. Wij adviseren hiervoor een eigen stageovereenkomst te hanteren, ongeacht of er al een overeenkomst tussen de onderwijsinstelling, stagiaire en jullie als stagegever is gesloten. Je kunt hiervoor gebruik maken van ons model op portal. Wil je zeker weten dat er in jouw situatie geen sprake is van een arbeidsovereenkomst? Neem dan even contact op met onze Helpdesk, dan kijken wij met je mee.

Er is geen wettelijk minimum of maximumbedrag voor een stagevergoeding. Bij het bepalen van de hoogte spelen de volgende factoren een rol: soort stage, duur stage, opleidingsrichting, opleidingsniveau en leeftijd. Zorg er dus voor dat de stagevergoeding enkel als onkostenvergoeding wordt gezien zodat je voorkomt dat de stageovereenkomst als arbeidsovereenkomst wordt gekwalificeerd.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een stageovereenkomst tussentijds te beëindigen. Zo kun je de overeenkomst bijvoorbeeld beëindigen wanneer de stagiaire stopt met zijn opleiding, of één van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt. Hierbij kun je denken aan de situatie dat een stagiaire zich misdraagt of stagegever de stagiaire andere werkzaamheden laat doen dan overeengekomen. Ook kunnen partijen samen besluiten te stoppen met de stage. Heb je advies nodig over het beëindigen van een stageovereenkomst? Neem dan contact op met onze helpdesk.

BBL leerling

Een BBL leerling is een leerling die werkzaamheden gaat verrichten bij een ondernemer, die gekoppeld zijn aan zijn studie. Bij een BBL-traject is het vaak zo dat een leerling vier dagen in de week werkzaam is bij zijn werkgever en een dag in de week les volgt aan zijn opleiding. Wanneer je met BBL’ers werkt, is het belangrijk om een leerarbeidsovereenkomst aan te gaan met de leerling. Hierin staat bijvoorbeeld dat de ketenbepaling niet van toepassing is en dat de overeenkomst kan worden ontbonden op het moment dat de leerling om welke reden dan ook stopt met zijn opleiding. Mocht zich deze situatie voordoen, neem dan contact op met de helpdesk zodat wij jou kunnen ondersteunen in deze situatie.

Het minimumloon dat een BBL’er dient te verdienen kan verschillen per cao. Er wordt namelijk per cao vastgelegd hoe lang een normale werkweek duurt. Als werkgever dien je een BBL’er minstens het bedrag per uur te betalen waarmee je op het minimumloon uit zou komen per maand, indien de BBL’er een volledige maand zou werken.

Op een leerarbeidsovereenkomst is het gewone arbeidsrecht van toepassing. Indien er geen ontbindende voorwaarde is opgenomen in de overeenkomst kun je deze alleen beëindigen met toestemming van de kantonrechter of het UWV, of door het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter, dient er sprake te zijn van een ontslaggrond zoals vermeld in het Burgerlijk Wetboek. Bij het UWV kun je alleen terecht indien sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen.

Ketenregeling? een leerarbeidsovereenkomst telt niet mee in de ketenregeling. De regering vond het namelijk niet wenselijk, gelet op de doelstelling van de leerarbeidsovereenkomst, dat een leerling binnen de opleidingsperiode een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zou kunnen krijgen. Doordat de leerarbeidsovereenkomst niet mee telt in de ketenregeling, voorkom je dus dat leerlingen die langer dan gebruikelijk over hun opleiding doen, de opleiding binnen het bedrijf af kunnen maken zonder dat ze recht hebben op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.  Na het verloop van de BBL periode kunnen er dus gewoon contracten voor bepaalde tijd aangeboden worden.

Tot slot

Mocht je ondersteuning of advies nodig hebben bij het opstellen of controleren van een stage- of leerarbeidsovereenkomst, neem dan contact met ons op via de helpdesk helpdesk@rechtdirect.nl of via telefoonnummer 04 93 32 66 88.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de juridische ontwikkelingen? Meld je dan GRATIS aan voor de nieuwsbrief.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×