fbpx

Nieuws

Werknemer maakt geluidsopnames van gesprekken met werkgever: is hier sprake van privacy schending?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

09-03-2018

Werknemer maakt gedurende langere periode geluidsopnames van gesprekken met diverse personen binnen het bedrijf. Wat zijn de gevolgen?

Werknemer maakt geluidsopnames van gesprekken met werkgever: is hier sprake van privacy schending?

De situatie

De werknemer is in dienst bij werkgever in de functie van senior salesconsultant.  De werknemer heeft in maart 2017 een officiële waarschuwing gekregen in verband met het niet naleven van instructies van het salesproces en in oktober 2017 krijgt hij een tweede officiële waarschuwing voor het negatief uitlaten tegenover andere werknemers over de werkgever. In dit laatste gesprek heeft hij aangegeven dat hij al anderhalf jaar gesprekken met het management, leveranciers en medewerkers opneemt die hij wil gebruiken voor een eventuele rechtszaak tegen de werkgever. De werkgever is van mening dat de privacy van betrokkenen, waaronder de werkgever, hierdoor wordt geschonden. Mede door het gedurende een langere  periode opnemen van de geluidopnames en vanwege het  feit dat werknemer niet slechts gesprekken met het management maar ook, zonder medeweten, gesprekken met medewerkers en andere partijen opneemt. Hij wordt op basis van dit gesprek geschorst.

Geluidsopname maken strafbaar?

Heimelijk geluidsopnames maken is alleen strafbaar als de persoon die de opnames maakt zelf geen deelnemer is aan het gesprek. Een werknemer hoeft dus geen toestemming te vragen om een gesprek op te nemen en hoeft dit ook niet vooraf aan de werkgever, andere medewerkers of relaties van de werkgever aan te kondigen. Voorwaarde is dus wel dat de werknemer zelf deelnemer is aan het gesprek.

Privacy en misbruik van geluidsopname

Voor de geluidopnames die de werknemer heeft gemaakt is hij niet strafbaar, hij was immers bij de gesprekken aanwezig. Hoe zit het dan met de privacy van de werkgever? De rechter is van mening dat de privacy niet wordt geschonden. De geluidsopnames zijn niet geopenbaard en de werknemer heeft geen misbruik gemaakt van de geluidopnames. De verwerking van deze persoonsgegevens is voor puur persoonlijk gebruik en is onder de AVG ook toegestaan. Het zou anders zijn geweest als de opnames wel waren geopenbaard. Er is dan namelijk geen grondslag  voor de verwerking van de geluidsopnames. In dat geval zou het mogelijk zijn dat de werknemer een boete krijgt opgelegd.

Afloop

In deze casus werd de arbeidsovereenkomst ontbonden door de rechter op basis van een verstoorde arbeidsrelatie. Door anderhalf jaar lang geluidsopnames te maken met de intentie om deze gegevens tegen de werkgever te gebruik in een rechtszaak, schaadt de werknemer het vertrouwen van de werkgever dusdanig dat van hem niet verwacht mag worden de arbeidsrelatie nog te laten  voortduren. Het feit dat mediation op niets is uitgelopen, zet dit argument kracht bij.

Heb jij vragen over privacy gevoelige gegevens of het maken van opnames op de werkvloer? Neem dan contact op met helpdesk via helpdesk@rechtdirect.nl of 0493-326688.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×