Nieuws

Zeg ondernemer, betaal jij je oproepkrachten tijdens de lockdown wel het juiste loon?

06-01-2021 - Een oproepkracht die niet werkt, heeft recht op loon. Tenzij de oorzaak van het niet werken voor zijn rekening komt. En toen was daar de coronacrisis. Maar voor wiens rekening komt de uitbraak van de coronacrisis?

De situatie:

Een oproepkracht die niet werkt, heeft recht op loon. Tenzij de oorzaak van het niet werken voor zijn rekening komt. En toen was daar de coronacrisis.

De vraag:

Voor wiens rekening komt de uitbraak van de coronacrisis?

Het antwoord:

Shit happens: de coronacrisis ligt niet in de risicosfeer van de werknemer. Om die reden kan een werknemer sowieso loon vorderen als hij niet werkt.

Maar op welke uren baseer je de loondoorbetaling?

Als werkgever heb je sinds 1 januari 2020 te maken met het verplichte aanbod voor een vaste arbeidsomvang wanneer de oproepovereenkomst van een oproepkracht 12 maanden heeft geduurd (gebaseerd op de uren van de laatste 12 maanden).

Knoop het dus goed in je oren: iedere keer (!) als de oproepovereenkomst 12 maanden heeft geduurd, dien je de oproepkracht opnieuw een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang.

Hoe weet je nou op basis van hoeveel uur die oproepkracht jouw portemonnee leegtrekt?

Kijk even hieronder welk scenario op jouw situatie van toepassing is:

Scenario 1: “Ik heb het aanbod voor de vaste arbeidsomvang al gedaan en werknemer heeft dit geaccepteerd.”

  • Heeft jouw werknemer het aanbod op een eerder moment geaccepteerd, dan ben je tijdens de lockdown verplicht hem de uren door te betalen van de vaste arbeidsomvang.

Scenario 2: “Ik heb het aanbod voor de vaste arbeidsomvang nog niet gedaan.”

  • Heb je het aanbod nog niet gedaan, dan zorg maar eens dat je dat snel doet. De werknemer kan namelijk zonder meer loon vorderen op basis van de gemiddelde arbeidsomvang van de laatste 12 maanden. Dat je het aanbod nog niet gedaan hebt, betekent niet dat een oproepkracht er geen recht op heeft.

Scenario 3: “Ik heb het aanbod voor de vaste arbeidsomvang gedaan, maar werknemer heeft dit afgewezen”

  • Heeft jouw werknemer het aanbod op een eerder moment afgewezen en kan hij nu niet meer werken vanwege de lockdown? Dan wordt de loondoorbetaling gebaseerd op de gemiddelde arbeidsomvang van de laatste drie maanden.

Wat betekent dit nou echt voor jou?

Zorg dat je telkens (ja je leest het goed: elke keer) wanneer de oproepovereenkomst 12 maanden heeft geduurd, de werknemer een aanbod voor vaste arbeidsomvang doet. Hierdoor zorg je dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan wanneer je verplicht bent het loon door te betalen.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen? Gedoe met je werknemer? Wij helpen je graag! Neem contact op met Aimy voor een vrijblijvend gesprek via aimy@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

9

Inmiddels zijn we alweer enkele jaren klant bij Recht Direct. Snelle communicatie, betrokkenheid en bovenal deskundig advies!

- Partyhome Verhuur & Entertainment

9

Enthousiaste en betrokken medewerkers die snel (kritisch) reageren op juridische vragen en kwesties. Erg laagdrempelig. Je voelt je niet bezwaard om een juridische kwestie voor te leggen (wat je toch niet zo snel bij een advocatenkantoor zou doen...). Ook een…

- Au Care

Kennis van zaken, snelle reactie.

We werken goed samen met Recht Direct. Het is een laagdrempelige manier om snel juridisch advies in te winnen. We krijgen snel reactie zodat we vervolgens snel kunnen handelen.

- Leon

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×