fbpx

Blog

Tien minuten voor aanvang werkdag aanwezig moeten zijn zonder vergoeding: mag dit?

23-05-2022 - Het is prettig als je werknemers op tijd komen. Recent kwam in een rechtszaak de vraag aan de orde of de werkgever mag verwachten dat werknemers voor werktijd aanwezig zijn om alvast de systemen op te starten zonder dat hier loon tegenover staat.

De situatie:

De callcentermedewerkers moeten volgens het handboek tien minuten eerder aanwezig zijn. In deze tijd moeten zij zo’n tien systemen opstarten, zodat ze stipt om 9.00 uur aan de slag kunnen met bellen. Er wordt niet gecontroleerd of de werknemer daadwerkelijk tien minuten eerder aanwezig is. Als de werknemer na 9.00 uur is ingelogd in het belsysteem kunnen er bij herhaling wel sancties volgen.

 

De vraag:

Mag je van een werknemer verwachten dat deze eerder aanwezig is om op te starten, zonder dat hier loon tegenover staat?

 

Het antwoord:

Voorbereidende werkzaamheden kunnen worden beschouwd als arbeidstijd. In bovenstaande kwestie moesten de werknemers telkens tien minuten van tevoren aanwezig zijn. Daarom neemt de rechter aan dat de voorbereidende werkzaamheden telkens tien minuten in beslag nemen. De werkgever moet voor deze tijd alsnog loon uitbetalen.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Is bovenstaande in jouw bedrijf helemaal niet aan de orde? Dan hoef je natuurlijk niets te doen. Is er bij jou wel sprake van een onbetaalde “inlooptijd”? Dan kan het zijn dat dit als arbeidstijd wordt beschouwd. Neem contact op voor een advies op maat.

 

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

8

Zeer positief over de samenwerking! Het advies is niet altijd 1 op 1 over te nemen in de praktijk, omdat we geregeld meer risico durven te nemen. waardoor we hier soms wat tegenin gaan, maar het is natuurlijk wel erg…

- Exclusive Networks

prettige en juiste communicatie waarin je gehoord wordt

Het contact met mijn tussenpersoon, Loes Ewals, heeft helemaal naar wens en vraag gelopen. Juiste en professionele input waar nodig ontvangen. Verder geen woorden nodig om mijn complimenten uit te spreken.

- Paul van der Putten

9

Wij zij nu al enige jaren klant bij Recht Direct en wij hebben fijne ervaringen. De goede en vooral vriendelijke klantenservice helpt direct. Voor de overige vragen zij ze zorgvuldig en goed op de hoogte. De portaal die gratis bij…

- Stockx Klittenband Systemen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×