fbpx

Blog

Zomaar een verbeterplan opstarten, mag dat?

30-01-2024 - Een werknemer die niet goed functioneert, mag je als werkgever niet zomaar ontslaan. Het is belangrijk dat je eerst een verbetertraject doorloopt. Maar mag je altijd zomaar een verbetertraject starten? Hoe dit precies in elkaar zit leggen wij uit aan de hand van een interessante uitspraak van de rechter.

Case

In deze zaak gaat het om een werknemer die in dienst is getreden als product specialist. Deze functie had volgens de werkgever zowel een technische als een commerciële kant. De werknemer had echter uitsluitend een technische achtergrond en geen commerciële achtergrond. Dit had de werknemer tijdens zijn sollicitatiegesprek ook aangegeven.

De werkgever verwachtte echter wel van de werknemer dat hij commerciële werkzaamheden uitvoerde. Toen de werknemer dit niet bleek te doen en hier ook niet de vaardigheden voor bleek te hebben, startte de werkgever een verbetertraject. De werknemer was het hier niet mee eens. Hij gaf aan zijn commerciële vaardigheden wel te willen ontwikkelen, maar niet in de vorm van een verbetertraject. De werkgever stapte vervolgens naar de rechter. Hij vroeg de rechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat de werknemer niet meewerkte aan het verbetertraject.

 

Wat beslist de rechter?

In deze zaak besliste de rechter dat de arbeidsovereenkomst niet werd ontbonden. De rechter vond namelijk dat de werkgever eerst een ontwikkelplan had moeten opstarten in plaats van een verbetertraject. De werknemer had geen commerciële vaardigheden en hier was de werkgever ook van op de hoogte. Daarbij had de werkgever onvoldoende duidelijk gemaakt dat de werknemer commerciële vaardigheden nodig had voor de functie.

Aangezien de werknemer nog geen commerciële vaardigheden had, was het niet redelijk van de werkgever om direct een verbetertraject te starten. De arbeidsovereenkomst bleef daarom in stand.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Je kunt een werknemer niet in alle gevallen tot een verbetertraject verplichten wanneer hij of zij niet voldoet aan de verwachtingen. Wil je bijvoorbeeld dat een werknemer nieuwe vaardigheden ontwikkelt? Doe dit dan via een ontwikkelplan en niet via een verbetertraject.

Zorg er daarnaast voor dat het duidelijk is voor een potentiële werknemer wat er bij een bepaalde functie verwacht wordt. Bespreek dit met de werknemer en zet dit ook op papier. Zo voorkom je misverstanden en discussie.

 

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen over wanneer je een verbetertraject moet starten? Wij helpen je graag! Ook kun je contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×