fbpx

Blog

Zonder boetebeding levert een geheimhoudingsbeding je vaak niets op

17-11-2022 - Veel overeenkomsten tussen werkgevers en werknemers bevatten een geheimhoudingsbeding. Op deze manier probeert de werkgever te voorkomen dat een werknemer (of ex-werknemer) belangrijke bedrijfsinformatie naar buiten brengt. Wat ex-werknemers er vaak van weerhoudt hun geheimhoudingsplicht na het einde hun dienstverband te schenden is het moeten betalen van een forse boete. Het is dan ook belangrijk om een boetebeding op te nemen in de overeenkomst.

De case

Een werkgever heeft in de beëindigingsovereenkomst van een van haar werknemers een geheimhoudingsbeding opgenomen. De inmiddels ex-werkneemster heeft het beding volgens de werkgever geschonden. Daarom eist de werkgever een bedrag van € 25.000, – van de werkneemster.

De rechter stelt de werkgever in het gelijk wat betreft de schending van het geheimhoudingsbeding. De werkneemster hoeft de werkgever echter geen € 25.000, – te betalen voor de schending. De werkgever heeft namelijk geen boetebeding opgenomen bij het geheimhoudingsbeding. Daarnaast kan geen concrete schade worden aangetoond, waardoor de werkgever ook geen recht heeft op een schadevergoeding.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Met een geheimhoudingsbeding probeer je te voorkomen dat belangrijke bedrijfsinformatie wordt gedeeld met de buitenwereld. Wanneer het beding geschonden wordt kan een werkgever schadevergoeding eisen van de werknemer. Dit is echter redelijk lastig, omdat concrete schade bij schending van een geheimhoudingsbeding lastig aan te tonen is.

Wanneer je een boetebeding toevoegt aan het geheimhoudingsbeding, heb je dit probleem niet. Je neemt dan namelijk in de overeenkomst op dat een werknemer een boete moet betalen wanneer hij of zij het geheimhoudingsbeding schendt. De werknemer heeft hiermee ingestemd, door het tekenen van de overeenkomst. Op deze manier is de werknemer niet alleen gebonden aan het geheimhoudingsbeding, maar ook aan het betalen van een boete bij schending. Je hoeft dan dus geen schade, maar enkel schending van het geheimhoudingsbeding aan te tonen om een vergoeding te krijgen.

 

Schakel Recht Direct in

Vraag jij je nu af of je een goed geheimhoudings- en boetebeding op hebt genomen in jouw standaard arbeidsovereenkomsten?

Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80. Dan kijken we er samen naar!

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

leuke opgewekte dames

ivm te weinig zaken doen stoppen we. Wel is altijd de informatie keurig en op tijd. Maar te weinig om weer een jaar verder te gaan.

- Terry

8

- Partnertec B.V.

9

Enthousiaste en betrokken medewerkers die snel (kritisch) reageren op juridische vragen en kwesties. Erg laagdrempelig. Je voelt je niet bezwaard om een juridische kwestie voor te leggen (wat je toch niet zo snel bij een advocatenkantoor zou doen...). Ook een…

- Au Care

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×