fbpx

Blog

Beëindiging dienstverband vóór pensioen

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

10-05-2022 - Een arbeidsovereenkomst eindigt automatisch wanneer de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Maar, wat als werkgever en werknemer het dienstverband iets eerder wensen te beëindigen? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

De vraag:

Welke mogelijkheden zijn er voor werkgever en werknemer om in gezamenlijk overleg het dienstverband te beëindigen, vóór het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd?

Het antwoord:

Belangrijkste voorwaarde om tot beëindiging van het dienstverband over te gaan, is dat werkgever en werknemer gezamenlijk afspraken maken. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden, bij de beëindiging van het dienstverband vóór pensioen.

  • Inkomensvoorzieningen vanuit de overheid

Wanneer het dienstverband wordt beëindigd via een vaststellingsovereenkomst, heeft de werknemer recht op een WW-uitkering. De vaststellingsovereenkomst moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer over deze voorwaarden lees je ons artikel ‘Wat is belangrijk bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst?’. Verder kan een werknemer recht hebben op een andere uitkering. Denk bijvoorbeeld aan een WIA- of IOW-uitkering.

  • Inkomensvoorzieningen vanuit de werknemer

Een werknemer kan het pensioen mogelijk eerder in laten gaan, als het pensioenreglement deze mogelijkheid biedt. Daarnaast kan de mogelijkheid zijn opgenomen om te kiezen voor een hoog/laag constructie (of andersom) of een tijdelijke pensioenuitkering. Ga dus na wat er is opgenomen in het pensioenreglement. Verder kan een werknemer vakantiedagen opsparen, om deze vervolgens tegen het einde van het dienstverband in te zetten.

  • Bijdragen van de werkgever

Als werkgever zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij het de vraag is of je wilt faciliteren in tijd of in geld. Het is namelijk mogelijk om het dienstverband langer door te laten lopen, met vrijstelling van werk. Zo blijft de werknemer nog enige tijd op de loonlijst, maar zijn de kosten inzichtelijk. Beëindig je het dienstverband liever op korte termijn en wil je faciliteren in geld? Dan kun je overwegen om een beëindigingsvergoeding te betalen. Andere mogelijkheden zijn het aanbieden van een afbouwregeling met volledige pensioenopbouw, (gedeeltelijk) minder salaris en minder uren, of varianten daarop. Een combinatie van genoemde mogelijkheden is ook mogelijk.

  • Beperkingen vanuit wetgeving

Waar je tot slot ook rekening mee moet houden, zijn beperkingen vanuit de wet. Zo ben je als werkgever bij het uitkeren van een beëindigingsvergoeding mogelijk een RVU-heffing verschuldigd van 52%. Voor de werknemer geldt er mogelijk een sollicitatieplicht en in geval van arbeidsongeschiktheid kan de WW- of vervolguitkering onder druk komen te staan.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Het treffen van een regeling met een werknemer die eerder met pensioen wil, is maatwerk. Belangrijkste voorwaarde is dat werkgever en werknemer op één lijn zitten, namelijk dat zij beiden inzien dat een voortijdige beëindiging van het dienstverband een win-win situatie kan opleveren. Inzetten van meerdere mogelijkheden, kan tot oplossingen leiden. Creativiteit is hier de sleutel.

Recht Direct helpt echt

Hulp nodig bij het in kaart brengen van de mogelijkheden in jullie situatie? Wij helpen je graag! Neem contact op met juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×