fbpx

Nieuws

Bouwen zonder juridisch gedoe: zo timmer je de voorbereidingsfase dicht

15-06-2021 - Wie in de bouw opereert, krijgt met een shitload aan regels en papierwerk te maken. Er worden vaak ellenlange contracten gesloten en het bouwwerk dat jij uit de grond gaat stampen, moet aan diverse kwaliteitseisen voldoen.

De vraag:

Waar moet ik als aannemer aan denken in de voorbereidingsfase van een bouwwerk of project? Met andere woorden: hoe voorkom ik juridisch gezeik?

Nou zo dus:

  • Je kunt je niet meer altijd terugtrekken uit de onderhandelingen

Voordat de eerste schop de grond in kan, moet er onderhandeld worden over zaken als prijs en slaapverwekkende contractvoorwaarden. Zeker bij grote projecten kan het op z’n zachtst gezegd ‘ff duren’ tot die handtekening eindelijk is gezet. Let op: voordat het befaamde contract is gesloten, kan het zijn dat je al bepaalde rechten en plichten aan je broek hebt hangen. Dit vanwege geld en tijd dat al geïnvesteerd is in de onderhandelingen. Hierdoor kan het in bepaalde gevallen zelfs onrechtmatig zijn om je terug te trekken. In het beginstadium zal dit niet het geval zijn, maar hoe dichter bij een contract hoe groter de kans op schadeclaims van je wederpartij als je je terugtrekt. Geloof ons: die wil je niet!

  • Kies voor een vredige manier van samenwerken

Er bestaan verschillende constructies waarbinnen je kunt samenwerken in de bouw. Zo kan de opdrachtgever zelf onderaannemers regelen, maar er kan ook een hoofdaannemer worden gecontracteerd die op zijn beurt weer onderaannemers regelt. Naast deze vormen zijn er natuurlijk nog veel andere samenwerkingsvormen denkbaar.

  • The real deal: zorg voor duidelijke contracten en algemene voorwaarden

Na het bereiken van de mondelinge overeenstemming wordt de deal real en dienen alle afspraken te worden vastgelegd in een contract. Het is belangrijk om de opdracht hierin zo duidelijk mogelijk te omschrijven en objectieve criteria waaraan het werk moet voldoen vast te leggen. Denk aan ISO of NEN-normen.

Verder is het geen overbodige luxe om algemene voorwaarden te hanteren en te duiden wat de rangorde is tussen de verschillende contractstukken. Ook dit wordt dichtgetimmerd in de aannemingsovereenkomst.

Als er met verschillende partijen wordt gewerkt, is het ten slotte van belang dat de contracten op elkaar worden afgestemd. Ben kritisch als je hoofdaannemer bent en offertes opvraagt van onderaannemers. Welke partij is verantwoordelijk voor welk onderdeel van de opdracht?

Recht Direct helpt echt!

Kortom: nog voordat er ook maar één zandkorrel is verplaatst, moet er goed over verschillende zaken worden nagedacht. Pak je dit serieus aan, dan kan het niet anders dan dat de uitvoering één groot feest wordt. Hulp of advies nodig in de voorbereidingsfase? Neem contact op met Loes voor een vrijblijvend gesprek via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

9

We zijn alweer een paar jaar aangesloten bij Recht Direct en kloppen regelmatig bij hen aan met juridische vragen. De korte reactietijd, de pragmatische benadering en de bruikbaarheid van de adviezen bieden ons als kleine woningcorporatie echt meerwaarde. We hoeven…

- Paul Sebregts, Woningstichting St. Joseph

tevreden

altijd goed geholpen als er een probleem was.

- Karel

Goed

We hebben nog niet zoveel ervaring opgebouwd maar de ervaring die we hebben was goed. Tijdens een bespreking hebben we goede tips gekregen van de advocaat en ook het huishoudelijk reglement werd al op voorhand van tips voor zien zonder…

- Anita Vaags

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×