fbpx

Nieuws

De belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht in 2022

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

22-12-2021 - In het nieuwe jaar verandert het een en ander in het arbeidsrecht. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat er staat te gebeuren in 2022.

De vraag:

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2022?

 

Het antwoord:

Belangrijke wijzigingen zijn als volgt:

  • Minimumloon omhoog
  • Geen rookruimtes meer
  • Kortere loondoorbetalingsperiode bij ziekte AOW-gerechtigde werknemers
  • Weer hoge premie bij veel overwerk
  • Uitkering ouderschapsverlof

Benieuwd wat er dan precies gaat veranderen voor jou als werkgever? Hieronder lees je meer over de belangrijkste wijzigingen.

 

Minimumloon omhoog

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon voor volwassenen en het minimumjeugdloon stijgen per 1 januari 2022.

 

Geen rookruimtes meer

Per 1 januari 2022 geldt het rookverbod voor alle ruimtes, gebouwen en inrichtingen waar gewerkt wordt. Als werkgever moet je het rookbeleid hierop aanpassen. Werkplekken worden rookvrij en dat geldt ook voor bedrijfsvoertuigen.

 

Kortere loondoorbetalingsperiode bij ziekte AOW-gerechtigden

De loondoorbetalingsperiode bij ziekte van AOW-gerechtigde werknemers wordt verkort van dertien naar zes weken. Dit geldt ook voor de duur van het opzegverbod bij ziekte, de re-integratieverplichtingen en het recht op een Ziektewetuitkering.

 

Weer hoge premie bij veel overwerk

Sinds de invoering van de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) betalen werkgevers een lage WW-premie voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd en een hoge WW-premie voor flexibele arbeidsovereenkomsten. Wanneer een werknemer (met een overeenkomst voor onbepaalde tijd voor minder dan 35 uur) in een kalenderjaar meer dan 30% heeft overgewerkt, moet een werkgever met terugwerkende kracht een hoge WW-premie afdragen. Deze bepaling was tijdelijk opgeschort, maar geldt per 1 januari 2022 weer.

 

Uitkering ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 krijgen werknemers 9 weken van het ouderschapsverlof een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon, tot 50% van het maximum dagloon. Meer weten hierover? Lees ons artikel Ouderschapsverlof (deels) betaald vanaf augustus 2022.

 

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen over bovenstaande of andere wijzigingen per 2022? Wij helpen je graag! Neem contact op met juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×