fbpx

Blog

Een boete voor de tennisbond wegens privacyschending leden?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

28-02-2023 - Bij de verwerking van persoonsgegevens moet je rekening houden met de AVG. Zo mag je alleen persoonsgegevens aan anderen verstrekken als je hiervoor een wettelijke grondslag hebt. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Koninklijke Tennisbond persoonsgegevens van haar leden verstrekt aan sponsoren, zonder hiervoor een wettelijke grondslag te hebben. Er hangt de bond dan ook een flinke boete van € 525.000, - boven het hoofd.

Wat is er aan de hand?

De Koninklijke Tennisbond (KNLTB) verstrekte persoonsgegevens van leden aan sponsoren. Volgens de AP had de KNLTB hier echter geen wettelijke grondslag voor. De KNLTB stelt dat er wel sprake was van een wettelijke grondslag, ze hadden namelijk een ‘gerechtvaardigd belang’. Over de vraag wanneer sprake is van een gerechtvaardigd belang bestaat discussie. De AP zegt dat een louter commercieel belang niet voldoende is om te kunnen spreken van een gerechtvaardigd belang. Daarbij zou het in het strijd zijn met eerbiediging van privéleven, wat een Europees mensenrecht is.

Wat nu?

De rechtbank heeft geoordeeld dat uit de AVG onvoldoende blijkt wanneer sprake is van een gerechtvaardigd belang. Daarom heeft de rechtbank het Europese Hof een aantal vragen gesteld met betrekking tot de uitleg van het gerechtvaardigd belang. Hier is het Hof momenteel mee bezig. Wordt dus vervolgd!

Wat betekent dit voor jou?

Je vraagt je waarschijnlijk af waar de relevantie voor jou in zit, maar vergis je niet. Niet alleen grote bedrijven of organisaties, zoals de KNLBT, krijgen boetes van de AP voor het niet naleven van de AVG. Ook kleinere bedrijven kunnen flinke boetes opgelegd krijgen. Zie bijvoorbeeld ons nieuwsbericht over de orthodontiepraktijk die een flinke boete kreeg voor het verwerken van persoonsgegevens van patiënten via een onbeveiligde website.

Op het moment dat er meer duidelijkheid komt over de boete, informeren wij je hier natuurlijk over!

Voldoe jij aan de AVG?

Wil jij zeker weten dat je voldoet aan de verplichtingen uit de AVG of heb je andere vragen over de verwerking van persoonsgegevens binnen jouw onderneming? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×