fbpx

Nieuws

Is huurprijsverlaging vanwege coronamaatregelen mogelijk? Deel II

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

28-04-2021 - Heeft het zin om als huurder naar de verhuurder te stappen voor huurprijsverlaging vanwege de coronamaatregelen?

De situatie:

In het nieuwsartikel van 8 maart bespraken we of het zin heeft om als huurder naar de verhuurder te stappen voor huurprijsverlaging vanwege de coronamaatregelen. Conclusie: ja, die mogelijkheden zijn er. Maar dit waren geen definitieve oordelen. Inmiddels zijn er definitieve uitspraken.

De vraag:

Wat kunnen we hiervan leren? 

Het antwoord:

Of je recht hebt op huurprijsverlaging, is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. De lijn is inmiddels dat een huurder in beginsel recht heeft op huurprijsverlaging. De huurder moet dan wel kunnen aantonen dat sprake is van omzetverlies door de coronamaatregelen. Ook moet rekening worden gehouden met alle overige omstandigheden, zoals een tegemoetkoming vanuit de overheid.

 Wat betekent dit nu echt voor jou?

Als huurder heb je de mogelijkheid om huurprijsverlaging te krijgen. Omzetverlies moet je wel goed onderbouwen. Advies blijft om er eerst samen met de verhuurder proberen uit te komen.

Tips voor de huurder: 

  • Maak bij de onderhandelingen met je verhuurder een onderscheid in periodes: in de rechtspraak wordt anders geoordeeld over de periode van verplichte sluiting dan over de periode dat het bedrijf wel open mocht.
  • Maak aannemelijk dat de omzetdeling komt door de coronamaatregelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door inzicht te geven in omzetcijfers over 2019 en 2020.

De hoogste rechter gaat zich nog over deze problematiek buigen!

Rechters hebben in Nederland de mogelijkheid om een rechtsvraag voor te leggen aan de Hoge Raad, de hoogste rechter. De rechtbank Limburg heeft dit gedaan. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd.

Recht Direct helpt echt

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met Loes via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Snelle reactie op vragen, duidelijke documenten

Veel gehad aan de klantportal met documenten. Met name rondom het gereed maken van veel HRM-zaken en AVG heb ik daar veel aan gehad. Bij vragen heb ik ook altijd snel een reactie gekregen. En de workshops die ik heb…

- Eline

9

We zijn alweer een paar jaar aangesloten bij Recht Direct en kloppen regelmatig bij hen aan met juridische vragen. De korte reactietijd, de pragmatische benadering en de bruikbaarheid van de adviezen bieden ons als kleine woningcorporatie echt meerwaarde. We hoeven…

- Paul Sebregts, Woningstichting St. Joseph

8

Zeer positief over de samenwerking! Het advies is niet altijd 1 op 1 over te nemen in de praktijk, omdat we geregeld meer risico durven te nemen. waardoor we hier soms wat tegenin gaan, maar het is natuurlijk wel erg…

- Exclusive Networks

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×